top of page

MÄ°KROTÄ°A

NEDENOLUR

SORU.png

Kulaklar normal olarak hamileliÄŸin ilk 3 ayında geliÅŸimini tamamlayan yapılardır. Mikrotia gebeliÄŸin iÅŸte bu erken sürecinde, yaÅŸanan bazı  olumsuz durumlar sonucu ortaya çıkan bir geliÅŸim bozukluÄŸudur.

BEBEK_MÄ°KROTÄ°A.png
MÄ°KROTÄ°A_GENETÄ°K.png

Mevcut bilgiler ışığında mikrotianın çevresel, genetik ve diÄŸer faktörlerin bir kombinasyonu nedeniyle oluÅŸabileceÄŸi düÅŸünülmekte olup, çoÄŸu durumda da kesin  bir neden belirlenemez. Ancak ilk trimesterde geçirilen kızamıkcık gibi viral enfeksiyonlar, annenin hamilelik sürecinde alkol ve sigara tüketimi ve/veya alınan bazı ilaçların (thalidomide, izotretinoin (Accutane®) vb) mikrotiaya yol açabileceÄŸi biliniyor. 

Yeni araÅŸtırmalar hamile kalmadan önce diyabetik yani ÅŸeker hastası olan annelerde mikrotia riskinin arttığını tespit etmiÅŸtir.

OluÅŸma mekanizması ile ilgili yapılan araÅŸtırmalarda elde edilen bilgiler ışığında bu durumun kulak bölgesinin kan dolaşımını saÄŸlayan ana damar olan Stapedial Arter’in yetersiz kalması nedeniyle oluÅŸtuÄŸuna inanılsa bile, bu damarı etkileyen faktörler henüz netlik kazanmamıştır. 

Artboard 1 copy 6_edited.jpg
Artboard 1 copy 9_edited.jpg
Artboard 1 copy.png
bottom of page