top of page

Ä°NSANIN KENDÄ° DOKULARIYLA KULAK YAPIMI

AMELÄ°YATA HAZIRLIK - I

Ameliyat ister büyük, ister küçük olsun herkeste bir kaygı uyandırır. Hele de ameliyat olacak hasta bir çocuksa bu anne baba için oldukça stresli bir süreç olacaktır. Ameliyattan önce neler olacağını bilmek ve ameliyata hazırlıkla ilgili bilgilendirilmek bu kaygı ve stresi önemli ölçüde azaltacaktır.

Psikolojik olarak  iyi hazırlanmış çocuklarda ameliyat sonrası dönem çok daha rahat geçmektedir. Bu konuda kendinizi yetersiz buluyor olabilirsiniz ancak aÅŸağıda yer verilen bilgileri dikkatlice okuyup, anladıktan sonra düÅŸündüÄŸünüz kadar zor olmadığını göreceksiniz.

PSÄ°KOLOJÄ°K HAZIRLIK

Psikolojik Hazırlık

ÇocuÄŸunuzla onun hastalığına ve yapılacak ameliyata dair usulünce konuÅŸmanız çok önemlidir. ÇocuÄŸunuzu olumlu yönde motive etmek için yeni kulağı ile harika görüneceÄŸinden, istediÄŸi bir gözlük, küpe veya kulaklığı takabileceÄŸinden bahsedebilir; daha önce kulak yapımı geçirmiÅŸ mutlu çocukların görsellerini gösterebilirsiniz. Ayrıca ameliyattan en az birkaç ay önceden ameliyatı yapacak olan doktor ve ekibi ile  tanışması ve sonrasında doktoru hakkında güzel hikayeler anlatılması çocuÄŸu hazırlamakta önemlidir.

Ä°NSANIN KENDÄ° DOKULARIYLA
AMELÄ°YATA HAZIRLIK
EL KÄ°TABI

Ä°ndirmek Ä°çin Tıklayın >>>

29t0_z3c0_140627 [Converted]-05.png
y.png

Ameliyat Öncesi Hasta Hazırlığı Nasıl Olmalıdır?

​

Ameliyat ister büyük olsun, ister küçük olsun herkeste bir kaygı uyandırır. Ameliyat öncesinde ve sonrasında neler olacağını bilmek hasta ve hasta yakınlarının yaÅŸayacağı kaygıyı ciddi anlamda azaltır.

Ameliyat öncesi zihninizdeki soruları cevaplamak ve  endiÅŸelerinizi gidermek için hazırladığımız bu el kitabını indirebilir, print ederek ameliyata gelmeden dikkatlice okumanızı tavsiye ederiz.

Bir çocuÄŸun ameliyat olması çoÄŸu aile için genellikle korkutucu bir durumdur. Bu korkunun çoÄŸu bilinmeyenden ve hastanın çocuk olmasının getirdiÄŸi ek stresten gelir. Cerrahi iÅŸlemler her ne kadar iÅŸinde uzman bir ekip tarafından gerçekleÅŸtirilecek olsa da ebeveynler için tamamen kontrolleri dışında bir alandır ve bu durum çocukları ameliyat olacak  anne babalar için ciddi bir endiÅŸe kaynağıdır. Kulak yapımı ameliyatına dair endiÅŸe ve korkularınızı gidermeye yardımcı olmak için hazırlanan bu bölümde, ailelerin ve çocukların psikolojik olarak ameliyata hazırlanmasına yardımcı olacak bazı ipuçlarını bulabilirsiniz.

PSÄ°KOLOJÄ° OLARAK Ä°YÄ° HAZIRLANAN

ÇOCUKLAR
AMELÄ°YAT
KORKUSUNU
YENÄ°YOR

NASIL MI?

ameliyat-I.jpg
ameliyat_II.jpg

ÖNCE KENDÄ°NÄ°ZÄ° HAZIRLAYIN

Siz ebeveynlerin çocukları ameliyata hazırlamada ve hastanede kalacakları süreçteki rolünüz çok  önemlidir. Ancak siz bu sürece iyi hazırlanmazsanız ne çocuÄŸunuza ne de ekibe yardımcı olamazsınız. Bu nedenle çocuÄŸun kulak yapımı öncesi psikolojik hazırlığının ilk aÅŸaması ebeveynlerin kendilerini hazırlama süreci olmalıdır.

Çocuklar duygusal ipuçlarının çoÄŸunu yetiÅŸkinlerden alırlar. Stresinizi, endiÅŸenizi ve korkunuzu kolayca algılarlar ve bu duygularla eÅŸleÅŸirler. Kısacası, çocukların davranışları genellikle etraflarındakilere, özellikle de ebeveynlerine bakarak ÅŸekillenir. Sizler endiÅŸe ve korku gösterirseniz, çocuÄŸunuzun bu davranışı modellemesi kaçınılmazdır. BaÅŸka bir deyiÅŸle, onlarda aynı ÅŸekilde korkmuÅŸ ve endiÅŸeli olacaklardır. Sizler sakin ve cesur kalabilirlerseniz, çocuÄŸun da aynı ÅŸeyi yapması daha olasıdır.  Dolayısıyla ebeveyn olarak ameliyat sürecinde çocuÄŸunuza ve onun tedavisini üstlenen ekibe yardımcı olabilmeniz için öncelikle kendi korku ve endiÅŸelerinizden kurtulmanız gerekmektedir. Peki bunu nasıl yapacaksınız ?

RENK.png

Çocuklar duygu ve davranış kalıpları itibarıyla ebeveynlerini kopyalarlar

"ÖÄŸrenebildiÄŸiniz Kadar ÖÄŸrenin"

Ä°nsanlar olarak  korku ve endiÅŸelerimiz çoÄŸu zaman bilinmeyenden gelir, dolayısıyla ebeveyn olarak çocuÄŸunuzun yaÅŸayacağı sürece dair korku ve endiÅŸelerinizi kontrol altında tutabilmeniz için yapmanız gereken, kendinizi bilgiyle donatmaktır.  ÇocuÄŸunuzun durumu ve mikrotia tedavisiyle ilgili, 

ayrıca ameliyat öncesi, sırası ve sonrasında neler yaÅŸanacağına  ve iyileÅŸme sürecinin nasıl olacağına dair mümkün olduÄŸunca çok ÅŸey öÄŸrenin. Dr. MUTAF INTERNATIONAL MICROTIA CLINIC ekibi olarak ameliyatla ilgili tüm sorularınızı cevaplamaktan mutluluk duyarız. Çünkü, bilginin korkuyu yendiÄŸini ve ne kadar çok bilgiye sahip olursanız, korkularınızı bir kenara bırakmanızın o kadar kolay olacağını iyi biliyoruz.  Bu süreç içerisinde sizler de öÄŸrendikçe korku ve endiÅŸeleriniz azaldığını görecek, rahatlayacaksınız.

bilgi.png

HAZIR OLDUÄžUNUZDA ÇOCUÄžUNUZLA KONUÅžUN

ÇocuÄŸunuzun geçireceÄŸi ameliyat ve tedavisine dair yeterince bilgilendikten sonra psikolojik olarak kendinizi hazır hissediyorsanız  artık yaÅŸanacak süreci çocuÄŸunuza açıklama aÅŸamasına geçebilirsiniz. Ä°ÅŸlemin ayrıntılarını çocuÄŸunuza onun anlayabileceÄŸi ÅŸekilde açıklamak için zaman ayırın.

ANNE_COCUK.jpg

ÇOCUÄžA NE ANLATMALIYIM? NASIL ANLATMALIYIM?

“En azından bebekler dışındaki tüm çocuklara ameliyat olmak için hastaneye gidecekleri söylenmelidir. Ebeveynler ayrıca hastanede olmanın nasıl olacağı ve eve ne zaman dönecekleri hakkında bazı temel bilgiler vermelidir.”“En azından bebekler dışındaki tüm çocuklara ameliyat olmak için hastaneye gidecekleri söylenmelidir. Ebeveynler ayrıca hastanede olmanın nasıl olacağı ve eve ne zaman dönecekleri hakkında bazı temel bilgiler vermelidir.”

ÇocuÄŸunuzu ameliyata hazırlamak için yapmanız  ve söyleyeceÄŸiniz ÅŸeyler, onların yaÅŸlarına ve ne kadar anlayabileceklerine baÄŸlı olacaktır. Ancak ebeveynlerin çocuklarına fayda saÄŸlamak için kullanabilecekleri üç genel strateji vardır: DoÄŸru tonu modelleyin: sakin ve dürüst olun. Ona herhangi bir açıklama yapmadan önce çocuÄŸunuza kulak yapımıyla ilgili neler bildiÄŸini ve neleri merak ettiÄŸini, soruları olup olmadığını sorarak, onun kendi cümleleri ile aklından geçenleri, varsa kaygılarını ifade etmesine; sorular sormasına izin verin.  Böylelikle, konuÅŸmanıza baÅŸlamadan önce, çocuÄŸunuzun zihninde bu konuya dair, olumlu ya da olumsuz, ne tür düÅŸüncelerin olduÄŸunu öÄŸrenebilir ve iÅŸe onda korku ve endiÅŸeye  neden olan yanlış bilgileri düzelterek ya da sorularına cevap vererek baÅŸlayabilirsiniz.

Söylemesi kolay diyebilirsiniz ve haklısınızdır. Gerçekten de bu her zaman kolay deÄŸildir hele de karşınızda   “Ä°stemiyorum! Korkuyorum, Acıyacak mı ?” diyen bir çocuk varsa. Peki ne diyeceÄŸiz nasıl anlatacağız?

KELÄ°MELERÄ°NÄ°ZÄ° DÄ°KKATLE SEÇÄ°NÄ°Z

Öncelikle, dürüst olmak korkutucu olmak anlamına gelmemelidir. Özellikle de küçük çocuklara ameliyat ve anesteziyi anlatırken göre doÄŸrudan bilgilendirmek yerine öyküleÅŸtirme yöntemini kullanabilirsiniz.  Bunu yaparken kelimelerinizi dikkatlice seçmeniz önemlidir. Çünkü çocuklar genellikle kelimeleri doÄŸrudan anlamlarıyla yorumlarlar. Biz ekip olarak çocuk hastaları rahatlatacak bir dil geliÅŸtirdik, örneÄŸin “damar yolu açmak” ya da serum takmak yerine kelebek koymak, “DikiÅŸ almak" yerine mavi ipleri temizleyeceÄŸiz, “pansuman” yerine krem süreceÄŸiz ve gideceksiniz vb çocuÄŸu korkutmayan  ifadeler kullanıyoruz. Sizlerin de benzer bir yaklaşımla çocukta korku uyandıracak iÄŸne, yara, kan, kesmek, dikmek gibi kelimeler yerine daha sevimli kelimeler oluÅŸturmanız çok önemli. Siz çocuÄŸunuzun karakterine, yaşına göre daha iyisini oluÅŸturabilirisiniz ama bizim deneyimlerimiz ışığında oluÅŸturduÄŸumuz ÅŸu küçük metin sizlere hastane sürecini çocuÄŸunuza onu korkutmadan anlatabilmek için yardımcı olabilir ya da en azından bir ilham verebilir.

SEvig.png

KORKUYORUM!

Korkman çok normal çünkü ne yapılacağını bilmiyorsun onun için de korkuyorsun. Gel ben sana biraz anlatayım.

CÄ°CEK.png

- Hastane’de ne olacak?

​

   Hastaneye gittiÄŸimizde önce bize seninle birlikte kalabileceÄŸimiz çok güzel bir oda verecekler. Sonra hemÅŸire    

   ablalarla tanışacağız. Onlar  elinin üzerine  ya da koluna “KELEBEK” denilen bir  ÅŸey yapıştıracaklar.   

 

- Acıyacak mı ?

​

   Hmmm çok az, hani aşı yapılmıştı ya sana iÅŸte o kadar ya da yalancıktan çimdikleyip onu güldürerek, iÅŸte bu  kadar

   diyebiliriniz.  Daha önce   deneyimlediÄŸi ve canını birazcık yakan bir deneyime benzeterek de tarifleyebilirsiniz …

   örneÄŸin “küçük bir sinek ısırmış” gibi ama baÅŸka hiç   acımayacak.

 

- Sonra ne olacak?

​

   Sonra hep beraber sana büyük kulak yapacakları kata gideceÄŸiz, doktor amca seni orada bekliyor olacak. O

   kelebeÄŸin içinde  sihirli uykunu getirecek bir  su var. Tatlı tatlı uykuya dalacaksın.uyandığında  yeni kulağını

   göreceksin. Hepsi bu kadaaar. Sonra yine beraber odamıza geleceÄŸiz. Ertesi gün dondurma, pasta ne istersen

   yiyebileceksin.

 

- Orada ne kadar kalacağız ?

​

   3 gün sonra  otelimize geleceÄŸiz ve BODRUM tatilimiz baÅŸlayacak :)

ÇocuÄŸunuzu kulak yapımı sürecine dair bilgilendirmek için  öyküleÅŸtirme yöntemini uygularken sizler çok daha yaratıcı olabilir; çocuÄŸunuzun yaşı ve karakterine göre farklı anlatımlar geliÅŸtirebilirsiniz. Ancak  bunu yaparken kullanmanız gereken kelimelerden çok KULLANMAMANIZ gereken ifadelere odaklanmanız çok önemli, zira kuracağınız yanlış bir cümle ile çocuÄŸu olumsuz etkileyebilirsiniz. Bunun için çocuk psikolojisi açısından doÄŸru ve yanlış ifadeleri sizler örneklediÄŸimiz aÅŸağıdaki tablodan faydalanabilirsiniz.

YANLIÅž
DOÄžRU

HÄ°Ç ACIMAYACAK!

DÜRÜST OLMAK GEREK
Sadece damar yolu açılırken, aşı olduÄŸu kadar, yani minicik acıyabilir. Hepsi bu kadar :)

KORKMA, KORKMUYORSUN DEĞİL Mİ?

KORKU FÄ°KRÄ°NÄ° ÇOCUÄžUN AKLINA SOKMAYIN
Kulaklık, gözlük takabileceÄŸinden, harika küpelerden, kısa kesimli saç modellerinden bahsedebilirsiniz.

AMELÄ°YATA GÄ°DÄ°YORUZ

KULAK YAPIMINA veya BÜYÜTMEYE GÄ°DÄ°YORUZ

Ä°ÄžNE, DÄ°KÄ°Åž, KESMEK, DÄ°KMEK

KELEBEK, TEMÄ°ZLÄ°K, BAKIM, KREM SÜRMEK

BÄ°Z BURADAYIZ ANNEM, BÄ°Z BURADAYIZ ÇOCUÄžUM
Bu tip sözler çocuÄŸu ekipten koparır, doktor ve yardımcı personel onun gözünde yanında güvende olunmayacak insanlar olarak kodlanır

BÄ°ZÄ°M PANSUMAN YAPILIRKEN DIÅžARIDA
OLMAMIZ GEREKÄ°YOR

DOKTOR AMCA YANINDA ZATEN

Özellikle ameliyata ya da pansuman odasına girerken “korkma annem, biz burdayız” gibi cümleler tam aksi etki yaratmakta, çocuÄŸun aklına kazınan bir korku ve endiÅŸeye yol açmaktadır.  Tam tersine onu kulak yapımına istekli kılacak cümleler kurabilirsiniz. ÖrneÄŸin HARÄ°KA OLACAK, kulak yapımından sonra ÅŸöyle yapacağız, böyle yapacağız ÅŸeklinde onun sevdiÄŸi ve yapmak isteyeceÄŸi ÅŸeylerden bahsedebilirsiniz ancak mümkünse bu aÅŸamada vaad ettiÄŸiniz ÅŸeyleri gerçekleÅŸtirin ki güven sorunu yaÅŸanmasın.           

AMELÄ°YAT ÖNCESÄ° PSÄ°KOLOJÄ°K HAZIRLIK DÖNEMÄ° Ä°ÇÄ°N TAVSÄ°YELER

  • ÇocuÄŸunuzun kulak yapımının onun hayatında daha iyi hissetmesine  yardımcı olacağını anladığından emin olun.

 

  • ÇocuÄŸunuza ne zaman ameliyat olacağını ve hastanede ne kadar kalacağını söyleyin.

 

  • Hastane sürecini daha iyi anlamalarına yardımcı olmak için çocuklar için yazılmış ve hastaneler hakkında hikayeler içeren bazı kitaplardan  istifade edebilir, Youtube’da bu konuda faydalı olabilecek videolar bulabilirsiniz.

 

  • Mümkünse, çocuÄŸunuzdan kulak yapımıyla ilgili bir resim çizmesini isteyin. Daha sonra çocuÄŸunuzla resim hakkında konuÅŸun , böylelikle onun zihnindeki düÅŸünceleri anlayabilirsiniz.

 

  • Ameliyattan önce kuklalar, bebekler vb oyuncaklarla “hastane oyunu" oynayın. Bu, çocuÄŸunuzun deneyimi anlamasına ve bununla baÅŸa çıkmasına yardımcı olabilir ve çocuÄŸunuzun nasıl hissettiÄŸini size bildirir.

 

  • Hastaneye gelirken en sevdiÄŸi oyuncağı, bebeÄŸi, veya battaniyeyi getirin ve ameliyattan sonra uyandığında orada olacağını çocuÄŸunuza bildirin. ÇocuÄŸunuz hastaneye gelmeden önce bu eÅŸyaları toplamanıza yardımcı olmaktan keyif alabilir.

 

  • ÇocuÄŸunuza, anestezi  cihazı adı verilen özel bir "uyku makinası" sayesinde iÅŸlem sırasında hiçbir ÅŸey hissetmeyeceÄŸini, uyandığında kulağının büyümüÅŸ olarak göreceÄŸini açıklayınız.

 

  • ÇocuÄŸunuza iÄŸne olmaktan bahsetmeyin ama  damar yolu açılması ya da yenilenmesi gerekebileceÄŸini uygun cümlelerle açıklayın, zira bu ameliyat için kaçınılmaz bir durumdur.

 

  • AÄŸrı korkusu, muhtemelen ameliyat olma konusundaki en yaygın korkudur. Çocuk sormadığı sürece aÄŸrı ve korku kavramlarından hiç bahsetmeyebilirsiniz. EÄŸer soruyorsa  “hiç acımayacak” demek yerine “azıcık  acıyabilir ama ilaç verileceÄŸi için hemen geçecek zaten“ diyebilirsiniz.

 

  • Cevabını bilmediÄŸiniz sorulara cevap vermeyin. ÇocuÄŸunuzun sorularını nasıl yanıtlayacağınızdan emin deÄŸilseniz, bilmediÄŸinizi ancak öÄŸreneceÄŸinizi söyleyin. Soruları bir kağıda yazabilir ve daha fazla bilgi için ekibimize danışabilirsiniz.

Tüm bu süreçte siz ebeveynlerden istediÄŸimiz tek ÅŸey çocuÄŸun, kulak yapımı için kliniÄŸimize gelirken korku ve endiÅŸelerinden kurtulmuÅŸ olarak gelmesini saÄŸlayacak bir yaklaşımdır.

Artboard 1 copy 11_edited.jpg
Artboard 1 copy 7_edited.jpg
Artboard 1 copy 4_edited.jpg
bottom of page