top of page

MİKROTİALI BİR ÇOCUK DOĞDUKTAN SONRA

YAPILMASI GEREKEN TETKİK ve TESTLER

bebek_2.jpg

MİKROTİALI BİR BEBEK DOĞDUKTAN SONRA İLK ŞOKU ATLATAN EBEVEYNLERİ ÇOCUKLARINDAKİ BU BEKLENMEDİK DURUMA DAİR TETKİK VE TESTLERİN YAPILACAĞI BİR SÜREÇ BEKLİYOR. 

Çok sık görülen bir durum olmadığı için sadece sizler için değil bu konu ile özel olarak uğraşmayan hekimlerin bir çoğu için de geçerli olan bir bilgi eksikliği söz konusudur. Bu bölümde gereksiz tetkiklerle zaman kaybetmemeniz ve çocuğunuzun tedavisinin doğru bir şekilde planlanabilmasi için ihtiyaç duyduğunuz bilgilere yer verdik.

BEBEKLİK DÖNEMİ TETKİKLERİ

ÇOCUĞUNUZU DÜNYAYA GELDİKTEN SONRA  İLK MUAYENESİNİ YAPAN ÇOCUK HEKİMİNİN YÖNLENDİRMESİNE GÖRE ŞEKİLLENECEK BU SÜREÇTE İLK  BAKILACAK OLAN HUSUS VE SİZ EBEVEYNLERİN DE  BÜYÜK KAYGISI OLAN  İŞİTME DURUMU OLACAKTIR.

İŞİTME TESTLERİ

Mikrotialı çocuklarda işitme tarama testi tercihen çocuğun doğduğu hastaneden ayrılmasından önce yapılmalıdır. İki çeşit test yöntemi vardır: Otoakustik emisyon (OAE) ve uyarılmış işitsel beyin sapı cevabı (BERA).Her iki test de yapılmadan önce bebeğin beslenmiş ve huzurlu olması gerekir. Bebek tercihen uyumalıdır. Testlerin ikisi de acı vermez ve zararsızdır. Hangi testin yapılacağına odyoloji uzmanı veya doktor karar verir. Bazen biri, bazen her ikisi de yapılabilir. Her iki test de konusunda deneyimli odyoloji uzmanları tarafından yapılmalıdır.

Bu iki testi yaptırdıktan sonra kulak kepçesi yapımına kadar 6 AYDA bir önerilen rutin doktor kontrolü dışında başka herhangi bir tetkik ve tedavi gerekmemektedir.

isitme_testi.jpg

GENETİK TESTLER GEREKLİ

SORU.png

MİDİR?

Bu mikrotialı çocukların anne babaların en sık sorduğu konulardan birisidir. Bu konuda karar verirken aslolan ebeveynin talebi olup olmamasıdır. Zira sadece Mikrotia ile kendini gösteren durumlarda ki bu %90’ından fazlasını teşkil etmektedir. Bu grup hastalarda belirlenmiş bir  genetik geçiş söz konusu olmadığı için genetik testler elzem değildir.Sadece mikrotia gözlenen çocuklarda gerekli olmasa da, mikrotia yanısıra yüz yapısı, kemikler ve sinirleri etkileyen, vücuttaki başka anomalilerle birlikte görülen Goldenhar sendromu, Treacher Collins Sendromu yada benzeri durumlar varsa ebeveynin talebi üzerine genetik testler yapılabilir.

EŞLİK EDEBİLECEK ANOMALİLERE YÖNELİK ARAŞTIRMALAR

MİKROTİA yanısıra vücudun diğer bölgelerinde anomalisi olduğundan şüphe edilen an bebeklerde ayrıca, baş-boyun ve omurga anomalilerin tespiti ve tedavisine yönelik olarak görüntüleme tetkikleri, böbrek, kalp anomalileri için batın ultrasonografisi, göz muayenesi  vb. incelemeler gerekebilir.  Yapılacak çok yönlü tedavilerin vakit kaybetmeden yapılabilmesi için bu tetkiklerin doğumdan sonraki dönemde mümkün olduğu kadar erken yapılması önemlidir.

SAKİN OLUN VE DOKTORLARINIZIN SİZİ YÖNLENDİRMESİNE İZİN VERİN

AŞAĞIDA BULUNAN BUTONA TIKLAYARAK BİZE DANIŞABİLİRSİNİZ

5

YAŞ SONRASI TETKİKLER

YÇBT
Yüksek Çözünürlüklü
Bilgisayarlı Tomografi

tomografi.png

Bu tetkik kulak yolu ve orta kulak  yapılarının değerlendirilmesi için yapılır. Tomografi bulguları ”JAHRSDOERFER SINIFLAMASI” ile değerlendirilerek 0-10 arasında bir skor belirlenir. Bu skor  mikrotialı bir çocukta  kulak kanalı açılıp açılmamasına  karar vermede belirleyicidir. Bu skorlamaya göre kanal açılma girişimi kararı almak için en az 7 puan gerekmektedir.bir başka deyişle, skoru 7’den düşük vakalarda kanal açılma denenmemelidir.

mikrotia_kulak_iç.jpg

Stapes (ÜZENGİ) Kemiği Varlığı

2

Oval Pencere Açık

1

Orta Kulak Boşluğu

1

Faysal Sinir

1

Malleus-İnkus Kompleksi

1

Mastoid Kemik Havalanması

1

İnkus-Stapes Bağlantısı

Yuvarlak Pencere

1

Dış Kulak

1

Puan

Parametre

1

3 Boyutlu (3D) Göğüs Kafesi Tomografisi

Ameliyat Ne Zaman?

Bu tetkik kulak kepçesi yapımının zamanına karar vermek için önemli olan göğüs kıkırdakların gelişiminin değerlendirilmesi için kullanılmaktadır. Göğüs tomografisinde özellikle 6, 7 ve 8’inci kaburga kıkırdaklarının boyut olarak  çocuğa yeni bir kulak kepçesi yapmak için yeterli olup olmadığına bakılmaktadır.  Yeterli kıkırdak gelişimi olan vakalarda 5 yaşından itibaren kulak yapımı mümkündür. 3 boyutlu göğüs tomografisinde kıkırdak gelişimi yetersiz bulunan vakalarda ise ameliyat için 1-2 yıl daha beklemekteyiz.

Çocuğun erken yaşta radyasyon almaması için  tomografi tetkikleri 5 yaşından önce yapmamak daha doğrudur.

ÖNEMLİ

MİKROTİALI BİR BEBEK DOĞDUĞUNDA İLK ŞOKU ATLATAN EBEVEYNLERİ ÇOCUKLARINDAKİ BU BEKLENMEDİK DURUMA DAİR TETKİK VE TESTLERİN YAPILACAĞI BİR SÜREÇ BEKLİYOR.

Bazen oldukça yorucu olabilen bu süreçte   sizlere yardımcı olabilecek bilgilerin bir özeti olan ve

“MİKROTİALI ÇOCUĞUN TETKİK VE TEDAVİ ÇİZELGESİ”  olarak tanımlayabileceğimiz görseli lütfen dikkatle inceleyin.

Screen Shot 2022-08-31 at 20.15.26.png
Artboard 1 copy 15_edited.jpg
Artboard 1 copy 10_edited.jpg
Artboard 1 copy.png
bottom of page