Kulak Yapımında Neden
Hastanın Kendi Dokusu Kullanılmalıdır?
SUNİ HİÇ BİR MALZEME İNSAN DOKULARININ YERİNİ TUTMAYACAĞI İÇİN DR.MUTAF SADECE HER HASTANIN KENDİ DOKULARINI KULLANARAK KULAK YAPMAKTADIR.
YAPAY ÇÖZÜMLERE DAİR
Ben bir hekim ve baba olarak meslek hayatım boyunca çocuk hastalarıma yapacağım ameliyatlarıyla ilgili karar verirken hep “HASTA KENDİ ÇOCUĞUM OLSA BU AMELİYATI ONA YAPAR MIYIM?” sorusunu sorarım. Meslek hayatım boyunca bu ahlaki değerin takipçisi oldum. Etkinliği klinik çalışmalarla kanıtlanmamış uygulamaları hastalarıma uygulamaktan kaçındım. Kulak kepçesi yapımı için günümüzde mevcut olan yöntemleri de yine aynı bakış açısı ile değerlendirdiğimde bir petrol türevi olan polietilen maddesinden yapılan ve tarafsız klinik çalışmalarda ciddi yan etkileri bildirilen kulak kepçesi implantlarını kesinlikle kullanmamaya karar verdim.

Kulak yapımı için insan vücudu ile uyum göstermeyen bu suni materyaller dışında bir alternatif yaratmak için bilim adamları olarak kök hücrelerden “yapay kıkırdak” üreterek kulak kepçesi yapma çalışmalarımız sürmektedir ancak laboratuvarda kulak şeklinde üretilmiş kıkırdak modellerin insan vücuduna nakledilmesi ile gerçekleştirilmiş kulak yapımlarının sonuçları da henüz arzu edilen düzeyde değildir.
SONUÇ OLARAK BUGÜN İÇİN İNSANIN KENDİ DOKULARINDAN YAPILAN BİR KULAK KEPÇESİNİN YERİNİ TUTACAK ALTERNATİF BİR ÇÖZÜM MEVCUT DEĞİLDİR!
Bu konuya dair sorularınızın cevabını bulmak için lütfen aşağıda yer verdiğimiz ve uluslararası bilimsel çalışmaların sonuçlarını yansıtan özet bilgileri ve doğal kıkırdak ile suni implant yöntemlerini karşılaştıran mukayeseli tabloyu dikkatlice inceleyiniz.
Kulak kepçesi gelişmeden doğan çocuklara yeni bir kulak kepçesi yapmak için kullanılan yöntemler temel olarak suni malzemeler kullanan “alloplastik” yöntemler ve hastanın kendi dokularını kullanan “otolog” yöntemler olarak 2 gruba ayrılır. Mikrotia tedavisinde suni yöntemlerle kolay çözüm arayışları uzun yıllardan beri süre gelmektedir ancak, takılıp çıkarılan protez kulaklar veya deri altına konulan suni kulak kepçesi implantları gibi çözümlerin hiçbiri insanın kendi dokularından yapılan bir kulak kepçesiyle bir tutulamayacak yöntemlerdir.

Yapıştırılarak veya kemiğe vidalarla takılan suni kulak protezlerinde hissiyat yoktur, yüzde yabancı cisim duygusu yaratırlar. İnatçı enfeksiyon ve iyileşmeyen yaralara yol açabilirler. Üstelik hasta ömür boyu üzerine yatamadığı ve her akşam yatmadan önce çıkartması gerektiği için, kişinin deformitesi ile tekrar tekrar yüzleşmesine neden olurlar. Bu olumsuzluklar nedeniyle yaygın kullanım kazanamamışlardır.
Neden İmplant Kullanmıyorum?
İnsanın kendi dokularıyla kulak yapımına kolay bir alternatif oluşturma çabaları sonucu geliştirilen kulak implantları maalesef çok ciddi yan etkilere sahiptir. Kulak yapımı konusunda seçeneklerini değelendirirken suni implantların bu yan etkilerinin bilinmesi gerekmektedir. Tıbbi literatürde yer alan çok sayıda makaleden derlediğimiz bilgiler ve daha önce medpor vb kulak implantı operasyonları geçirdikten sonra maalesef kulak yapımı şansını tamamen kaybetmiş şekilde bize başvuran onlarca hastaya dayanan tecrübelerim nedeniyle kulak yapımında implant uygulamarından kaçınılması gerektiğine inanmaktayım. Kulak implantlarının yan etkilerine dair aşağıda yer verilen bilgileri lütfen dikkatlice okuyunuz.
EXPOSURE
EXPOSURE RATE
6.6% ALL PIER
KULAK
IMPLANTININ
YAN ETKİLERİ
YABANCI CİSİM REAKSİYONU
ENFEKSİYON DERİDE ÇÜRÜME VÜCUTTAN ATILMA

İnsanın kendi dokuları haricinde vücuda yerleştirilen her materyal er ya da geç yabancı isim reaksiyonu yaratır ve vücuttan atılana kadar bu reaksiyon tekrarlayan enfeksiyonlarla devam eder. Özellikle kulak gibi çıkıntılı bir organda incecik bir doku örtüsünün altına konulan bütün implantlarda süreç uzun vadede kaçınılmaz olarak yabancı isim reaksiyonu, iltihabi süreç, deride çürüme ve implantın deriyi delerek dışarı çıkması (exposition) şeklinde son bulur.
KIRILMA RİSKİ
Medpor, Supor gibi polietilen türevi kulak kepçesi implantlarda vücudun reddetmesi sonucu yabancı cisim reaksiyonu ve enfeksiyonlar nedeniyle dışarı atılma riski yanısıra katı ve elastikiyeti olmayan plastik bir madde olmaları nedeniyle ömür boyu üzerine yatamama ve kırılma riski söz konusudur. (Bkz. Mukayeseli TABLO)
İMPLANT KULLANAN HEKİMLERİN KENDİLERİNCE İFADE EDİLEN KIRILMA ORANI %7 DİR.
BU ORAN GERÇEKTE ÇOK DAHAA YÜKSEK OLABİLİR.


KIKIRDAK YÖNTEMİ ve İMPLANTLARIN KARŞILAŞTIRILMASI


Yukarıdaki tablo ve görsellerde özetlenen bilimsel çalışmaların sonuçları itibarıyla suni implantlar ile yapılan kulak kepçelerinin yan etkiler nedeniyle er ya da geç hastaya sorun çıkaracağını görmekteyiz. İnsanın kendi dokularıyla yapılan bir kulak kepçesinde ise hastalarımız iyileşme sonrası ömür boyu hiçbir özel bakım veya koruyucu tedbir gerekmeden, hiçbir sorun yaşamadan normal hayatlarını sürdürebilir. Hissiyatı tamdır, üzerine yatılabilir ve çocukla beraber büyüme potansiyeli taşır.